جوش هورمونی زمانی بروز میکنند که هورمونهای بدن بیش از اندازه تولید شود که نتیجه آن تحریک یا ترشح بیش از حد چربی پوست خواهد بود. در حالت طبیعی، چربی تولید شده باعث حفظ رطوبت و لطافت پوست میشود. اما هنگامی که چربی ترشح شده بیش از حد نرمال باشد، منفذ پوست و فولیکولهای مو مسدود شده و جوشهای بدشکل و مزاحم ظاهر خواهند شد.
ساختار بدن هر فرد با دیگری متفاوت است؛ لذا میزان حساسیت بدن نسبت به تغییرات هورمون در هرکس با دیگری متفاوت خواهد بود. به همین خاطر علائم افزایش هورمون در افراد مختلف یکسان نخواهد بود. شاید از خود بپرسید که چه هورمونهایی باعث ایجاد جوشهای صورت میشود؟ هورمون تستوسترون و آندروژن از مهمترین هورمونهایی هستند که در بروز جوش هورمونی نقش دارند.
علل بروز جوشهای هورمونی چیست؟
- قاعدگی؛
- کیستهای تخمدان مانند سندروم پلی کیستیک؛
- تنبلی تخمدان؛
- یائسگی؛
- بارداری؛
- عارضه مصرف دارو؛
- افزایش سطح آندروژن
علائم اصلی جوشهای هورمونی چیست؟
جوشهای هورمونی اصولا در ناحیه پیشانی، بینی و چانه بهوجود میآیند. توجه داشته باشید این نواحی، شایعترین مواضع ایجاد جوش هستند. اما جوشی که به علت نوسانات هورمونی ایجاد میشود ممکن است در تمام نقاط صورت و بدن خود را نشان بدهد. بنابراین مشاهده آکنه با منشا هورمونی در نقاط مختلف صورت، مانند گونه، اطراف لب و اطراف چانه غیرممکن نخواهد بود. جوشهای هورمونی میتوانند به شکل خفیف تا شدید بهوجود بیایند.
زمانی که دچار جوش هورمونی خفیف میشوید، معمولاً هیچگونه درد و التهابی را احساس نمیکنید و مشکل با بروز چند جوش سرسیاه و سرسفید حل میشود. در بیشتر موارد هم این نوع جوشهای هورمونی به شکل خودبهخود و بدون نیاز به مراجعه پزشک و مصرف دارو از بین میروند. جوشهای هورمونی با شدت متوسط عموما به شکل یک جوش قرمز بزرگ دیده میشود که عفونی و ملتهب است
عوارض جوش هورمونی چیست؟
از آن جهت که آکنه هورمونی اغلب عمیق و زیر پوستی هستند، باعث آسیب دیدن بافتهای پوستی و ایجاد اسکار بر روی سطح پوست میشوند. به همین دلیل تشخیص و درمان جوش های هورمونی صورت بسیار حائز اهمیت خواهد بود. برخی از آسیبهای انواع جوش هورمونی به شرح زیر است:
- التهاب پوست
- افزایش چربی پوست صورت
- رشد باکتریهای مختلف بر روی سطح پوست
- ایجاد منافذ پوستی
- ایجاد لک پوست
- ایجاد حفرههای عمیق
نقش هورمونها در ایجاد جوش چیست؟
هورمون مردانه تستوسترون یکی از عوامل اصلی ایجاد جوش در مردان و زنان است .
“در بدن خانم ها هورمونهای زنانه در طی یک سیکل ماهیانه دچار تغییرات می شود ولی هورمون تستوسترون به میزان بسیار کمی ثابت است .“
تعادل بین هورمون های استروژن و پروژسترون از یک طرف و تستوسترون از طرف دیگر باعث عدم ایجاد جوش می شود . به هر دلیلی این تعادل به هم بخورد باعث ایجاد جوش در خانم ها میشود به این الگوی ایجاد جوش جوش هورمونی یا آکنه گویند
درمان جوش های هورمونی چگونه است؟
راههای موجود برای درمان جوش های هورمونی با توجه به شدت آسیبدیدگی صورت و بدن ، نوع جوش و مدت زمان بروز آن مشخص میشود. اگر شما مبتلابه جوشهای هورمونی خفیف و قابل کنترل شدهاید، معمولاً بدون نیاز به پزشک و مصرف دارویی خاصی درمان خواهید شد.
اما درصورتی که جوشهای هورمونی شما بسیار شدید و ملتهب شده باشند، بهترین اقدام مراجعه به یک پزشک متخصص جهت تشخیص و تجویز داروهای مخصوص آکنه مانند آنتیبیوتیک، ترتینوئین و ایزوترتینوئین است. پزشک متخصص با انجام آزمایشهای گوناگون و معاینه حضوری ابتدا علت و شدت ضایعه را تشخیص میدهد و سپس در درمان آن به شما کمک میکند. در ادامه راهکارهایی که به درمان جوش های هورمونی منتهی میشود را برایتان شرح میدهیم.
در این مقاله ما توجه شدیم که جوش هورمونی چیست و به سوال ” چگونه جوش های هورمونی را از بین ببریم ” پاسخ دادیم. اما بخاطر داشته باشید که برای درمان جوش هورمونی و جلوگیری از ایجاد اسکار و یا زخم باید نکاتی را رعایت نماییم که این نکات عبارتند از :
- از مواد شوینده ضد جوش و متناسب با جنس پوست استفاده کنید.
- از دستکاری جوشها و تحریک پوست جدا خودداری کنید.
- یک رژیم غذایی سالم و یک برنامه ورزشی منظم برای خود انتخاب کنید.
- استفاده از رتینوئیدها زیر نظر پزشک به درمان جوش های هورمونی صورت کمک خواهد کرد.
- اهمیت پاکسازی پوست را نادیده نگیرید.
- مصرف شکر، گوشت قرمز و کربوهیدراتها را محدود نمایید.
- در دوران بهبود از کرمهای ضد آفتاب متناسب با پوست استفاده کنید.